Egzema – Atopik Dermatit
Bebeklerimizin cildini çok etkileyen bu durum nedir? Ne zaman olur? Ne yaparsak fayda sağlarız? Hep birlikte göz atalım…
Egzema nedir?
Egzema ailevi geçişi olan hassas ve kuru cilt tipidir. Genelde yanaklarda 2 ile 6 aylıkken başlar. Döküntü en sık dirsek, el bileği ve diz bölgesinde bulunur. Bazen boyun, ayak bileği, ve ayaklarda da bulunabilir. Döküntü kaşıntılı ve kırmızıdır. Eğer o bölge kaşınırsa döküntü şişer ve sulu bir hal alır.
Neden olur?
Eğer çocuğunuzda astma veya saman nezlesi (alerjik rinit) varsa veya başka aile fertlerinde egzema varsa, çocuğunuzun egzema olasılığı artar. Kızarık bölgede alevlenmeler özellikle tahriş edici maddelerle temas olursa gelişir (sabun, klor). Sıcak banyolar veya duşlar da şikayetleri arttırabilir.
Egzeması olan çocukların %30’unda bazı gıdalar da alevlenmelere yol açabilir. Eğer belli bir gıdanın alevlenmelere yol açtığından şüphe duyuyorsanız, o gıdayı iki hafta vermeyin. Sonra verin ve kaşıntı veya sulanmanın olup olmadığını değerlendirin. Oluyorsa bu gıdayı not edin ve doktorunuza ne yapmanız gerektiği konusunda danışın. Büyük ihtimalle doktorunuz size o gıdanın yerini alabilecek besinlerden bahsedecektir.
Ne kadar sürer?
Bu uzun süre devam eden bir durumdur ancak erginlik çağından sonra genelde yok olur. Hedef bu durumu kontrol etmektir, tedavi etmek değil. Kaşıntının önüne geçecek tedaviler daha da ağırlaşacak olan döküntülerin önüne geçer.
Tedavi ve Önlem
Bu durumda tedavi için ne yapılır?
Steroid içeren krem veya merhemler:
Steroidli krem veya merhemler egzemanın kaşıntısını kontrol etmeyi amaçlayan başlıca tedavidir. Genelde çoğu çocuklar 2 çeşit steroid kreme ihtiyaç duyarlar: biri hafif egzemada önlem amaçlı kremdir diğeri ise alevlenmeler başladıktan sonra o durumu yatıştırmaya çalışan daha güçlü steroid kremleridir.
Önleyici steroid krem: doktorunuzun size önereceği kremi kullanma talimatına göre kullanın. Hafif alevlenmeler için de kullanabilirsiniz.
İyileştirici steroid kremler: doktorunuzun size önereceği kremi kullanma talimatına göre kullanın. Aşırı kaşıntı veya döküntüde kullanabilirsiniz. Bu kremler genelde yüze sürülmez.
Cildi nemli tutunuz:
Çocuğunuza günde en az bir kere 10 dakika banyo yaptırın. Su ile kaplı cildin kaşınma olasılığı daha azdır ve banyodan çıkar çıkmaz üç dakika içinde nemlendirici sürerek o nemi ciltte hapsedin. Egzemalı çocukların cildi hep kurudur. On dakikalık bir banyo sonrası cilt hidrate olmuştur ve çocuğunuz kendini iyi hissedecektir. Kaşıntılı alanlar varsa steroidli kremi önce, nemlendiriciyi de üstüne sürün. Merhem, sıvı yağ gibi şeyler cilde sürmeyin çünkü bunlar ter bezlerini tıkayıp daha da fazla kaşıntıya neden olabilirler, özellikle sıcak havalarda.
Kaşıntı:
Kaşıntı başlar başlamaz önleyici steroidli kremi hemen o bölgelere sürünüz. Çocuğunuzun tırnaklarını kısa tutun. Aynı zamanda çocuğunuzun ellerini sık sık yıkayın ki egzemalı bölge mikrop kapmasın.
Antihistaminikler:
Eğer çocuğunuz geceleri kaşıntı nedeniyle uyanıyorsa bu dönem için antihistaminik ilaçlara başvurmak gerekebilir. Bu konuda doktorunuza başvurunuz.
Egzemayı önlemek için ne yapabiliriz?
Egzema gelişmesi söz konusu bebeklere anne sütü verilmesi çok önemlidir. Anne sütü yoksa soya temelli mamalar kullanılabilir.
Bununla birlikte inek sütü ürünleri, yumurta, fıstık ezmesi, buğday ve balıktan ilk bir yıl için uzak durmaya çalışın.
Kuruyemişlerden ve balıktan ilk iki yıl vermemenizde fayda var.
Yünlü, sert kumaşlardan yapılmış ürünlerden uzak durun çünkü kaşıntıyı arttıracaktır.
Mümkün olduğu kadar pamuklu giysiler giydirin.
Sıcağı içerde hapseden sentetik giysiler tercih etmeyin. Çok sıcak giydirmeyin çünkü bu da döküntüyü azdırabilir.
Egzema döküntüsünü tetikleyebilecek şeylerden uzak durun; örneğin sıcaklık, terleme, aşırı soğuk, kuru hava, klor, ağır kimyasallar ve sabun.
Köpüklü banyodan uzak durun çünkü ciddi alevlenmelere neden olabilir.
Özellikle polen sezonunda, yani Mayıs, Haziran gibi, çocuğunuzu çimlerden, yeşilliklerden uzak tutun.
Herpetik cilt infeksiyonu olan kişilerden uzak tutun çünkü zona, suçiçeği, aft gibi lezyonlardan egzemalı çocuklarda çok ciddi cilt infeksiyonları gelişebilir.
Doktorumu ne zaman aramalıyım?
Ciltte iltihap görüntüsü ve ateş varsa
Herpetik lezyonlar ile temas sonrası ciltte alevlenme olursa Doktorunuzu hemen arayın.
Döküntünün bazı bölgelerinde açılma olursa
Ateş olmamasına rağmen ciltte iltihap görüntüsü varsa
Yedi günlük tedaviye rağmen döküntüde belirgin iyileşme yoksa
Başka soru veya endişeleriniz varsa Doktorunuzu 24 saat içinde arayınız.
Dr. Gökhan Mamur
http://www.gokhanmamur.com/egzema.html